My potager garden is a small garden on the island of Resarö, Resarö is situated in the inner part of the archipelago outside of Stockholm. Tyra´s Garden is mostly an ornamental vegetable garden, potager. But flowers are of course an important ingredience, for beauty and pollination.
Tyra's Garden is a small garden on the island of Resarö situated in the inner part of the archipelago near the small town Vaxholm, outside Stockholm. Tyra's Garden is mostly an ornamental vegetable garden, my potager. But flowers are of course an important ingredience, for beauty and pollination. The climate in these parts is quite demanding as the northerly winds can be strong and cold. THIS BLOG 'Tyra's Garden' is not entirely a gardenblog it contains much more. About me: Enthusiastic amateur gardener and photographer from Vaxholm, Sweden. Designed and built my Greenhouse and Potager in Tyra's Garden 2003. Love the outdoor life, gardening and sailing especially. View my profile

Thursday

Fyrtio Martyrers dag


Mars 2005, även då var det kallt och snön låg djupt. Solen sken och det var en fantastisk dag. +17 grader...... i växthuset.Det pratas mycket väder nu. Varenda människa jag träffar pratar väder, alla är så trötta på vintern. Var är våren? Jag var inne på en favorit sida nyligen, där läste jag om Fyrtio martyrers dag. Bondepraktikan säger om Fyrtio martyrers dag (9 mars). Sådan väderleken är denna dag, sådan fortfor den att vara i 40 dagar. Please don´t say it´s true! Här är något riktigt positivt! Solen går nu upp klockan 6 och går ner klockan 6, Det känns väl bra, 12 timmar med ljus. Sedan får man bara hoppas att solen behagar titta fram också. Kom sköna vårsol och värm oss.

Skriv till mej och berätta om vårtecken runt omkring dej. posttilltyra@hotmail.com

Ps. Favoritsidan var www.smhi.se , där finns mycket kul.

Hälsningar TYRA

Tuesday

Jag samlar på......


Jag har kommit på något perfekt att samla på... Botaniska trädgårdar! De är otroligt vackra, minnesvärda och står inte och dammar på hyllan!
Den här botaniska trädgården besökte vi i maj 2005. Det var en strålande vacker morgon då vi startade från Bromma flygplats. Reste exklusivt med Daisy DC 3:an. Titta på bilderna, vet du vilken trädgård det är?

Göteborgs botaniska såklart eller Botan som de säjer i Göteborg.

Det är något alldeles speciellt trevligt med botaniska trädgårdar. Det är människorna tror jag som jag tycker om. Det är absolut inte botaniska nördar jag tänker på, det är mixen av små och stora familjer som kommer med picnic korgen laddad med mat och dryck, alla par som kuttrar på sina filtar, alla filisoferande tänkare, amatörkonstnärerna med skissblock och målarlådor eller de som bara sitter och läser. De är en skön blandning.
Den här trädgården är absolut en sådan, den är som en stor park. Den är riktigt kuperad, där finns ett berg som man kan promenera upp på, där har man en hänförande utsikt över staden. (lilla bilden uppe till höger) Man ser faktiskt ända ner till hamnen och kusten!

I´ve found the perfect thing to collect, botanical gardens. It´s a perfect "antidustcollection".
This beauty is Gothenburg´s Botanical Garden.


Don´t be a stranger... posttilltyra@hotmail.com








Monday

Orkidéer inne och ute.

Orkidéer i växthuset 2004
Sommaren 2004 tog jag in till växthuset en jättestor gren som hade blåst ner ifrån en tall i trädgården. Sedan gjorde jag små korgar av diverse kvistar och grenar, de fäste jag på den stora grenens klykor och hyllde dem sedan med vitmossa o torv. I dem planterade jag sedan diverse orkidéer, murgröna och "ärtor på tråd" det blev riktigt fint.


Orkidéer är väl en fantastisk blomma att ha för att lysa upp lite i vintermörkret. Jag brukar unna mej en då och då, speciellt på senvintern, den sprider gjädje så länge. Tänka sig att jag har haft orkidéer som har blommat i flera månader! De är placerade i ett nord (nordnordost) fönster i köket och där är nog inte särskilt varmt för det är inget element under det fönstret. Det är ju inte den ideal platsen precis för orkidéer men de verkar trivas förvånasvärt bra där. Ett par gånger har de blommat om och då är de till extra mycket glädje!

Orkidéer i trädgårn´ Ett år hängde jag ut alla mina orkidéer i amplar ute i trädgården det fungerar alldeles utmärkt. De trivs fint i halvskugga under äppelträdets lövverk. Tänk bara på att de måste vattnas om det blir en för torr sommar. Sänk ner hela krukan i en hink, låt rinna av, undvik att ha kvar vatten i bladvecken.

Hur sköter du dina orkidéer? posttilltyra@hotmail.com

Bibelblad

Balsamblad, Bibelblad eller ännu ett svenskt namn Jungfru Maria Kryddört låter vackert tycker jag. Lat. Tanacetum balsamita. En nyhet för mej, den skall jag odla i år. Frö från Impecta som beskriver den så här. Historisk växt, vackert tuvväxande. Stora upprätta, ljusgröna blad som avger en angenäm väldoft vid beröring. Gulvita blommor i glesa knippen. Bladen används i sårsalva, kosmetica, mot insektsbett och till matlagning.
Perenn, växtläge sol till halvskugga.
Det skall bli intressant. Bibelblad kallades den nog förut för att de tog med sig några blad i bibeln för att spida väldoft när de gick till kyrkan. Vad tror du?
posttilltyra@hotmail.com

Happy birthday to you!


Vi firade Nica igår! 26år. Tänk att det var så länge sedan Hubbe och jag fick vårat efterlängtade barn. Det året var våren i tid, det var riktigt skönt vårväder då Hubbe och "jag gick runt halva Skåne". Det gjorde vi för att sätta igång värkarna. Vi åkte t.ex till Arild, sedan gick vi backe upp backe ner....men inget hände. Vattnet gick till slut och vi åkte in till Helsingborgs Lasarett. 18 timmar senare kom Nica ut via kejsarsnitt! Vacker och brun (gulsot). 4020 gram.

Wednesday

Inget är som väntans tider...


Inte än men snart...... får jag slå upp dörrarna till mitt växthus. Släppa in vårvindar friska, skura, pusta, feja och greja....oh snart.
Inte än men snart.......får jag köpa lite påskliljor i kruka titta på mina smålökar (woodstock, favoriten) som snart.. tittar opp!
Inte än men snart....... får jag ta med min kaffekopp ut och sätta mej i solen som skall värma min frusna kropp.

Men nu redan har jag intagit verandan med en hel massa frösådd. Tomat, chillie, aubergine etc.etc. nytt för i år är kronärtskockan... vilken optomist jag är! Indisk dill, vad säjs om det? eller Huang Qi eller NiuXI, jag återkommer till dom mina två perenna kineser!
De här exotiska fröerna kommer från
www.impecta.se
Inget är som väntans tider!


Ha det riktigt bra, hälsningar Tyra.

Åter till mina "nyheter" Niu XI kallas Oxknä på svenska och Achyranthes bidentata på latin, den är tvåtandad alltså. Medicinalväxt 90 cm hög. Roten används mot reumatism, njursten, högt blodtryck mm. Höga spiror med grönvita blommor i bladvecken. Huang Qi Kinesisk vedel (?) Astragalus membranaceus. Krydd och medicinalväxt. Höjd 50 cm. En av de mest ansedda hälsoörterna i Kina. Avkok på torkad rot anses upprätthålla immunförsvaret och kroppslig vitalitet. Det låter inte dumt!




Jag är så oviktig och liten - det känns bra.


En liten tid vi leva här med mycket möda och stort besvär, brukar vi sjunga. Jag brukar tänka på den meningen ganska ofta. Man skall inte ta livet så allvarligt, ändå gör vi det nästan varje dag. Bara jag drar mitt lilla strå till stacken så räcker det brukar jag säga till mej själv, det behöver inte vara storverk.

Om alla drog ett stå till stacken skulle den vara ganska fin. Men ibland kommer det någon som haft en dålig uppväxt eller hormoniell rubbning eller kemikalisk obalans etc. etc. och kliver i stacken så att strån och stickor far och flyger. Allt blir nerstampat och massakrerat..... då måste vi börja om...och dra...ett strå till stacken.

Det här är en favoritbild ifrån Melbourne Botaniska Trädgård. Eucalyptus, mycket gammal, stor och vacker. Där står jag liten, lätt fårig, rätt gammal och vacker.

Liten Tyra.

posttilltyra@hotmail.com