My potager garden is a small garden on the island of Resarö, Resarö is situated in the inner part of the archipelago outside of Stockholm. Tyra´s Garden is mostly an ornamental vegetable garden, potager. But flowers are of course an important ingredience, for beauty and pollination.
Tyra's Garden is a small garden on the island of Resarö situated in the inner part of the archipelago near the small town Vaxholm, outside Stockholm. Tyra's Garden is mostly an ornamental vegetable garden, my potager. But flowers are of course an important ingredience, for beauty and pollination. The climate in these parts is quite demanding as the northerly winds can be strong and cold. THIS BLOG 'Tyra's Garden' is not entirely a gardenblog it contains much more. About me: Enthusiastic amateur gardener and photographer from Vaxholm, Sweden. Designed and built my Greenhouse and Potager in Tyra's Garden 2003. Love the outdoor life, gardening and sailing especially. View my profile

Tuesday

Några bilder när växthuset och trädgården fortfarande är i färg, för snart inträder det "stora grå". Jag har höststädat växthuset och tagit bort alla tomatplanter etc. sedan har jag bäddat till mina pumpor och vintersquash, de har fått en bädd av halm.

Det doftar gott i växthuset, lök, örter och frön mm... ljuvligt.

Lite pynt ute på trappen, det är kardon som syns i bakrunden och en släkting kronärtskockan i förgrunden.

Årets sista bukett med blommor, den innehåller nog ialla fall ett tiotal olika sorters blommor!

Den här sortens vintersquash har jag inte odlat tidigare det skall bli intressant och se hur länge den håller sig och om jag kan tillaga något av den...några förslag?


Hälsningar TYRA, Skriv en rad till posttilltyra@hotmail.com

Monday

Röd oktober

Tänk att man skulle komma att tycka om att kratta! Det trodde jag aldrig. När jag skulle kratta vår skogstomt inne på Resarö där vi hade landställe som barn, då var det absolut värsta straffarbete man kunde få. Sakta gick det och tråkigt var det och så onödigt! inte krattar man uti skogen, jag förstod ingenting. Senare i livet blev jag bjuden till krattfest hos mina "svärföraldrar" då var jag väl mellan 17-20. Krattfest innebar att familjen, släkt och vänner bjöds ut till Engarn för att kratta och städa i trädgården. Straffarbete kunde man ju inte kalla det nu för man var ju inbjuden och hade tackat ja, tråkigt och jobbigt var det i alla fall......, det kändes som att alla gick omkring och "maskade". Men, det blev alltid fint till slut i alla fall och efter en hel lång dag kom belöningen, den mest fantastiska Boeuf Bourguignon man kan tänka sig. Alla samlades lufttrötta och glada runt middagsbordet.

Nuförtiden är det på min lott att kratta och städa inför vintern och jag tycker om det! Inte det att jag måste göra det själv, men höstarbetet är trevligt, meditativt, lungt och fridfullt. Tillfredställande för det blir så nedrans fint! Jorden ligger bar och vacker, buskar och rosor är "bäddade" men skönt täcke av löv och mull. Komposten är fylld till råge med löv, kvistar och jord, nu skall maskarna med vänner göra ny jord (gratis) till mej!

Idag är det ett riktigt busväder ute och man kan inte vara ute så då får man passapå att baka någonting gott och vad passar bättre än en saftig äppelkaka till kaffet! Här är ett enkelt recept :

Äppelkaka:

Tag en halv sats sockerkaka

Tryck ner 3 äpplen i tunna skivor

Socker och kanel ev. lite smör uppe på

Grädda i 175 grader


Ps. Av den andra halvan av sockerkakssmeten gör du Nettans saftig citronkaka, riv ner skalet från en citron i smeten. Kakan har skall vara som äppelkakan ganska tunn, grädda i 175 grader. Resten av citronen pressas, kokas men lite vatten och en halv dl socker till en lag som man häller på kakan när den är färdig. Pudras med florsocker när kakan är kall och lagen har dragit in ordentligt.

Röd oktober?

Ha det bra vi hörs.

TYRA

Wednesday

Efterlysning!/ Vem är jag?


Nu behöver jag hjälp. Vad är det för blomma som jag "stulit"? Det var den där lilla blomman som jag "hittade" på Arholma i somras. Den var själv frösådd utanför ett staket så det var ett lovligt byte. Då var den bara 10-15 cm hög, nu är det cirka 70 cm och trivs jättefint i mitt växthus. Den påminner om Physalis i växtsättet den har ett pappersliknade hölje runt frukten (som mest består av frön precis som kapkrusbär), frukten är beige och blommorma är blå, fantastiskt söta.


Vem är jag? är det någon som känner igen mej?

Det kanske finns någon, som känner någon, som har en trädgård på Arholma, som har moderplantan?

posttilltyra@hotmail.com

Himmelskt vackert/Heavenly beautiful

Dimman låg tät i morse men i öster var det lite ljusare, det såg magiskt ut. Först ropade Nica på mej, kom och titta "det är som om det är en magisk öppning därborta, till ett förtrollat land eller nåt liknade" sedan ropade Hubbe som höll på att klä på sig på över våningen. - Kom får du se nåt vackert. Himmelsk vackert. Märk väl det är oktober! (min uschmånad)



A foggy october morning in Vaxholm


Ha en bra dag hälsningar TYRA! Skriv en rad till posttilltyra@hotmail.com

Ps. I had a very nice mail from India yesterday that I appreciated very much thank you!

Tuesday

Växthuset på Engarn och kronärtkockor

Nu är det dags att börja ta in de frostkänsliga växterna. Jag har lovat Hubbe att inte ockupera garaget i år!Physalis, fikon, citron och kiwi that´s it! Resten får jag ta in till verandan. Jag har tagit in rankspenaten (flera krukor) då har jag alltid lite grönt att klippa ner i vinterns grytor och pajer. Chillie pepparn från Bangkok den skall jag försöka hålla liv i. Jag har flera stycken, de är uppdragna från chillies jag köpte på grönsaksmarknaden i Bangkok. Där köpte jag även en knippe citrongräs som jag fick att gro, oj den måste jag också ta in.

Kronärtskocka i blom


Kocka färdig att skörda.

En stunds vila, en fika i växthuset. Känna värmen och doften.


Ha det bra, TYRA. Skriv en rad, jag vill höra av dej .posttilltyra@hotmail.com

Monday

Skansenbilder

Visst är det skönt att bara sitta o glo!


En vacker kärra.....det är tyst......eller hör man ljudet ifrån hästhovar, lekande barn, en slaskhink som töms ut på gatan.

Liten täppa på Skansen. Avundsfärda välansade gamla buxbomhäckar!

Sköna höstdagar.

Carpe diem





Vaknade i morse av att en rodnande sol kom in genom mitt sovrumsfönster. Jag blev riktigt glad för att meteorologen hade lovat grått väder. Jag är ingen stor älskare av hösten men jag jobbar på det. Jag försöker lära mej av Emilie, hon älskar hösten! När hösten kommer och det börjar bli kallt och mörkt, det tycket hon är underbart och mysigt "Man för tända ljus och mysa". Oooo burr jag måste nog arbete en hel del med det. September har i alla fall varit helt underbar i år, det har varit många "gulddagar", varma sköna lugna dagar. Men nu går vi in i ocktober. Stövlarna åker på, likaså flisvästen o lilla halsduken. Har passat på att vara ute så mycket som möjligt. Vi har haft härliga dagar på sjön och uppe i torpet i Åkerby. Emilie och jag fick en fin dag på Skansen och Rosendals trädgård. Rosendals trädgård hade byggt ett litet växhus intill kålgården. Det liknade mitt västhus här på Engarn både lite i storlek och stil.
Pumpor på Rosendalsträdgård.

Kål en favorit i trädgården, speciellt så här års då daggen bildar likt juveler små droppas på bladen. Något senare på hösten kommer frosten och ger bladen iskristalldräkt lik sockerkristyr, otroligt vackert. Jag njuter varje gång jag ser miraklet...10 minuter senare kan allt vara borta då solen tinat de små kristallerna.Uppduket till fest? Rosendals pumpor.

Skriv till TYRA posttilltyra@hotmail.com Hör av dej! Hälsningar Tyra.