Nyhet för i år i Tyras Trädgård
Idag satte jag kniven i Blue Hubbard. Blue Hubbard är en vintersquash med silverskimrande skal och ett vackert orangefärgat kött. Rå smakar den som en mix av honungsmelon och gurka. Blue Hubbard sår du sent på våren, börja gärna inomhus i kruka. Sätt ett par frön i varje kruka, när plantorna tittar upp tar du det spar det starkaste exemplaret och planterar sedan ut den när det inte finns någon risk för frost.
....
Tänk på att Hubbard tar stor plats, i Tyras Trädgård blev den förpassad till komposten där den stortrivdes!
....
Blue Hubbard, Tyras Trädgård
Blue Hubbard har riktigt bra lagringsgenskaper, upp till ett år. Frukterna hos enda Blue Hubbard kan väga upp till 15 kilo säjs det! Jag vägde inte den här som syns på bilden men jag skulle tro att den vägde 4-5 kilo.
Frön och fruktkött av Blue Hubbard, Tyras Trädgård
Du kan äta den rå som den är eller rosta den i ugnen, woka eller varför inte en risotto.
Vill du veta mer om Blue Hubbard eller vill ha frö kan jag rekommendera http://www.humeseeds.com/ eller www.runabergsfroer.se
2 comments:
Hej!
Är en trädgårdsamatör som äntligen haft en första sommar med trädgård att leva ut mina ambitioner i.
Utan att veta vad jag gjorde påtade jag ner några Blue Hubbardfrön. Det har kommit fina frukter. Har sökt och sökt på nätet men hittar ingen information om hur man vet när de är mogna att plockas eller hur man lagrar dem. Kan du hjälpa mig?
Mvh
Johanna
Skördas innan första frost (helst). Är frosten lätt så kan frukterna självläka om de blir frostbitna, annars kan de börja mögla på det frostskadade stället. Ta in dem i rumsvärme så läker eventuella skador bättre och stjälken torkar in vilket förseglar frukten och gör den lagringsduglig.
Läs mer om vintersquash och hur man använder den på www.runabergsfroer.se.
Mvh
Lars
Post a Comment