My potager garden is a small garden on the island of Resarö, Resarö is situated in the inner part of the archipelago outside of Stockholm. Tyra´s Garden is mostly an ornamental vegetable garden, potager. But flowers are of course an important ingredience, for beauty and pollination.
Tyra's Garden is a small garden on the island of Resarö situated in the inner part of the archipelago near the small town Vaxholm, outside Stockholm. Tyra's Garden is mostly an ornamental vegetable garden, my potager. But flowers are of course an important ingredience, for beauty and pollination. The climate in these parts is quite demanding as the northerly winds can be strong and cold. THIS BLOG 'Tyra's Garden' is not entirely a gardenblog it contains much more. About me: Enthusiastic amateur gardener and photographer from Vaxholm, Sweden. Designed and built my Greenhouse and Potager in Tyra's Garden 2003. Love the outdoor life, gardening and sailing especially. View my profile

Friday

Self-sown and Wild - IT'S BLOOMING FRIDAY!

© This post was originally uploaded and written by Tyra at the blog Tyra's Garden http://waxholm.blogspot.com/
...

It is Blooooming Friday again ! No 6
.
This time I have choosen the 'Wild and Self-sown'. In my kitchen garden I have this mix with herbs, veggies and flowers I have found that it is the way they prefer to grow, I get a healthy and colourful kitchengarden.


Violaceae - Pansy - Pensé in Tyra's Ornamental kitchen garden. Yes, I do think that a 'wild' kitchen garden can be ornamental!

This is a favorit, the chives Allium schoenoprasum both for beauty and food, I have read some where that it also can be used as pestcontrol.

Do you know that the flowers both pansies and chives are edible and taste delicious! Sprinkle them on a mixed green sallad, the sallad looks great and taste wonderful.


Här kommer mitt bidrag till veckans 'Blommiga Fredag Nr 6'. Blommor från min vilda köksträdgård. Gräslök och Penséer i en vild blandning med övriga grönsaker och örter. Jag har märkt att trädgården mår bra när man odlar lite 'vilt'. Mycket som självsås låter jag vara, det behöver inte vara en strikt ordning även fast jag nu kallar min potager för en ornamental köksträdgård.



Du kanske redan vet att både Pensé (Viola) blomman och gräslöksblomman (Allium schoenoprasum) är ätliga och dessutom riktigt goda om du inte visste det så vet du det nu. Strö över rikligt med blommor på salladen och njut av både skönhet och läcker smak.
Ha en trevlig helg! Kommentera gärna, jag blir så glad att höra av er alla!

Viola and Allium schoenoprasum

I wish you all a happy and great weekend!/ LOL Tyra
.........
Do remember to comment. It is so very nice to here from you all!

... More Blooming Friday at Roses and stuff
...
Do pop over to the greenhouse...new post Don't wake me up!

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

21 comments:

Katarina said...

Tyra, jag visste faktiskt inte att Penséerna var ätbara - vad härligt det är med bloggosfären - man lär något nytt varje dag!
Din köksträdgård är vackert vild - en sådan härlig mix av blommor och nyttigheter. En köksträdgård behöver verkligen inte vara strikt uppdelad i sektioner. Jag föredrar det vilda!

kram Katarina

Anonymous said...

Oj, så härlig sommarbild Tyra! Snart, SNART!, är vi där igen!


mvh, Anja

Anonymous said...

Hej Tyra!

Ser härligt ut och vad man längtar till sommaren! Gräslöksblommor passar också jättebra att lägga i vinäger. Ger färg och smak! :)
Ha en trevlig helg! //Anna

TYRA Hallsénius Lindhe said...

Hejsan tjejer och tack för era trevliga kommentarer, visst blir man 'sjukt sugen' på sommar. Att få gå ut och pyssla lite i trädgårn'....jag längtar som bara den.

kram

TYRA

Lisa at Greenbow said...

I love to add pansies to salads or on sandwiches. I mix chives into softened cream cheese and use it as a spread for crackers. Yummmm

tina said...

It is so bright and colorful, you just know it must taste the same:)

Unknown said...

What fabulous colours in your kitchen garden Tyra. Love your photos. Happy weekend!

Eva Linnea said...

Jag ser verkligen fram mot att få se hur min örtagård tar sig ut i vår och sommar. Jag flyttade ju om den i höstas så jag kan tänka mig att det blir en del blommor com kommer upp så där lite hipp som happ. Jag får väl betsämma mig då om de ska få gör det eller om jag ska rensa. Jag misstänker att de får vara där de är! Kram till dig också från Eva Linnea

TYRA Hallsénius Lindhe said...

Hi Lisa, excellent idea with the creamed cheese, sound delicious!

Hi Tina, yes, bright and colourful they say it's good for you :-)

Hello Kanak and thank you for your comment.

Eva Linnea va spännande! Visst börjar man längta till våren...

Thank you all Tyra.

Anonymous said...

Your edibles are quite pretty in your wild kitchen garden!

TYRA Hallsénius Lindhe said...

Hi Racquel yes I love my edibles, I just wish that I new more about the edibles in the wild flora. xoxo Tyra

Marie said...

Så nydelege sommarbilde midt på mørke vinteren :)
Det er så flott at me kan foreviga blommane med kamera og kose oss med bilda heile året :)

Marie said...

Eg gløymde å svare på spørsmålet ditt. Ja, tørre vafler er "småkaker"(kjeks) som vi har til kaffien.

Glädjekällans Trädgårdsblogg said...

Härliga sommarbilder. Behövs verkligen nu i mörkret. Tränar fortfarande på att leva i nuet men det är inte lätt när man ser dina bilder. Sommaren är underbar!
Birgitta

sweetbay said...

What a lovely kitchen garden. The colors are so marvelous!

Anonymous said...

The Violas look very much at home there. What a good idea to mix flowers in with the vegetables and herbs - the whole effect is very natural.

joey said...

Dear Tyra ~ you have many of my favorites and are making my mouth water since I'm all about edible flowers. My chive blossom omelet is the best (posted) and pansies adorn many salads (also beautiful candied as well as sweet violets). I can't imagine life without a kitchen garden! My garden is filled with edible flowers ... and as snow surrounds me, I dream of spring. Hugs!

Gail said...

Tyra,

Your kitchen garden is beautiful, a treat for all the senses...I was just looking at Joey's comment and wishing I could taste the chive blossom omelet! Warmest wishes for you! Gail

TYRA Hallsénius Lindhe said...

Tack Marie jag bara måste prova dom, man är ju en liten gottegris.

Birgitta visst skall man leva för idag...men lite blomprakt i mörkret är aldrig fel.

Sweetbay and easygardener thank you for your nice comments.

Joey and Gail it does sound marvellous with the omelet doesn't it? Thank you for the tip./ LOL Tyra

Anonymous said...

Oj men så somrigt inlägg så nära inpå jul :D men så härligt!

Gurkörten var min favorit bland ätbara blommor då jag var liten. Den var så cool tyckte jag, och berättade med stolthet för vännerna som lekte i vår trädgård att man faktiskt kunde äta dem.

TYRA Hallsénius Lindhe said...

Ciao della, come stai? Fint litet minne, snart ses vi. Emilie och jag skall åka och köpa gran nu xoxo Mousch