My potager garden is a small garden on the island of Resarö, Resarö is situated in the inner part of the archipelago outside of Stockholm. Tyra´s Garden is mostly an ornamental vegetable garden, potager. But flowers are of course an important ingredience, for beauty and pollination.
Tyra's Garden is a small garden on the island of Resarö situated in the inner part of the archipelago near the small town Vaxholm, outside Stockholm. Tyra's Garden is mostly an ornamental vegetable garden, my potager. But flowers are of course an important ingredience, for beauty and pollination. The climate in these parts is quite demanding as the northerly winds can be strong and cold. THIS BLOG 'Tyra's Garden' is not entirely a gardenblog it contains much more. About me: Enthusiastic amateur gardener and photographer from Vaxholm, Sweden. Designed and built my Greenhouse and Potager in Tyra's Garden 2003. Love the outdoor life, gardening and sailing especially. View my profile

Wednesday

Bad weather...kill some time with Slowbaking....

.....this bread takes two days to make, but it IS worth waiting for. It is from the most southern region of Sweden, Skåne. Rather dark and quite sweet bread made from rye, flavoured with caraway seeds.
Black rye bread, Tyra baking bread...no

Tyra baking bread! no...but it is a pretty picture. Today I baked four loafs of this marvellous 'Skånsk Kavring'. I found the recipe in one of my bread books, a very well read book called Landskapsbröd by Karl-Johan Börjesson.

Landskapsbröd av Karl-Johan Börjesson, biolog och jounalist bosatt i Göteborg tror jag.

Country Bread is another favorite, a wonderful book that really inspire you to make your own bread. It's by Linda Collister och Anthony Blake. Bread is best baked in wood-fired ovens, using traditional methods to ensure a natural, country taste. That's why I love to bake whenever I'm my country house.

Här kommer receptet! Är du intresserad av andra landskapsbröd och vill ha receptet, hur bara av dej så ordnar jag det. Slätkakor, Bohuskaka eller kanske en Sirapslimpa från Närke.


Send me an e-mail if you're interested in the recipe in english.

TYRA in Vaxholm

Skriv en rad!

8 comments:

Randi said...

Visst är det spännande med regional mat och speciellt bröd. Jag är en riktig kokboks-samlare.
Tack för dina tips!
Kram Randi

TYRA Hallsénius Lindhe said...

Randi visst är det kul med kokböcker, dom är vackra och inspirerande....men nu börjar det bli för många. Jag tror jag skall räkna dem vid ett tillfälle, det blir nog pinsamt många :)

Anonymous said...

Härligt det ser ut, jag älskar att baka, har bakat nästan allt matbröd under 15 år, äger ingen maskin, 10 liters spann, filosoferar och tycker det är avkopplande att knåda. Nu är familjen mindre, nästan bara jag äter bröd, så det blir inte så ofta. Kavring har jag nog inte testat, men finskt surbröd :)

TYRA Hallsénius Lindhe said...

Hannele har du ett bra recept du vill dela med dej av? Kanske en bra'biga'

Emilie H-Lindhe said...

Hallå den där boken har jag HELT missat! Måste utforskas i december. Jag bakade havrekex med rosmarin och kummin häromdagen till kvällens tillställning: cheese & wine night. Oroväckande enkelt och gott resultat ;)

Yolanda Elizabet Heuzen said...

You baked four loafs of bread today? Who's going to eat it all? ;-)

I love bread and how nice the house smells after you have baked one. Unfortunately I don't have a wood-fired oven.

Anonymous said...

Här på min gamla hemsida har jag bra surbrödrecept. Eftersom modernt mjöl lätt bara ruttnar, om man försöker spara på surdeg, så gör jag ny varje gång, tar 2-3 dagar i rumstemperatur.
/Hannele

Bob said...

The bread looks delicious. With all the bread bake you'll need some help eating it, so I'll be right over :) Yum !