My potager garden is a small garden on the island of Resarö, Resarö is situated in the inner part of the archipelago outside of Stockholm. Tyra´s Garden is mostly an ornamental vegetable garden, potager. But flowers are of course an important ingredience, for beauty and pollination.
Tyra's Garden is a small garden on the island of Resarö situated in the inner part of the archipelago near the small town Vaxholm, outside Stockholm. Tyra's Garden is mostly an ornamental vegetable garden, my potager. But flowers are of course an important ingredience, for beauty and pollination. The climate in these parts is quite demanding as the northerly winds can be strong and cold. THIS BLOG 'Tyra's Garden' is not entirely a gardenblog it contains much more. About me: Enthusiastic amateur gardener and photographer from Vaxholm, Sweden. Designed and built my Greenhouse and Potager in Tyra's Garden 2003. Love the outdoor life, gardening and sailing especially. View my profile

Thursday

Man tager vad man haver....

Pudrade rabarber bakelser.... Mmmmumsich!
Låter det inte underbart, ett litet baktips inför Pingsthelgen.
Spröda rabarber från Tyras Trädgård, det är nu man skall frossa i rabarber
Kunde inte motstå denna frestelse som jag hittade i DN.
Portioner: 4 stycken
Tid: 35 minuter
Ingredienser:
2 frysta smördegsplattor
2 mindre rabarberstjälkar
2 msk strösocker
1 msk vattenmarsánkräm av 2 1/2 msk pulver
1 dl mjölk
äggula till pensling
1 msk florsocker

Tina smördegsplattorna ordentligt. Då pöser de upp bättre. Sätt ugnen på 200 grader. Skala rabarbern om det behövs, vackrast är om det rödrosa skalet kan sitta kvar. Skär rabarbern i cirka 4 cm långa bitar och lägg dem i en kastrull med socker och vatten. Koka på låg värme cirka 4 minuter så att rabarbern mjuknar. Rör ihop marsán krämen. Skär varje smördegsplatta i två delar. Lägg en matskedmarsán kräm mitt på varje, spara en kant på en centimeter runt om. Lägg 3-4 rabarberbitar på krämen. Pensla kanterna med äggula. Grädda cirka 20 minuter tills kanten fått fin färg. Låt svalna och pudra över med florsocker. Servera dem ljumma.

Har man nu inte tillgång till rabarber kommer här lite andra frukt förslag.

Pudrade Äppelbakelser, låter inte heller så dumt.
Pudrade Hallonflarn....och till det lite ovispad grädde och en kopp espresso, doppio.
Eller varför inte Havtornbakelser, pudrade såklart och servera förslagsvis med ett glas Tokajer.

Tokajer. Området ligger i den nordostligaste delen av Ungern och skyddas av bergskedjan Karpaterna på tre sidor. Här har det berömda söta vita vinet tokajer tillverkats i mer än 300 år. En kombination av topografi, klimat och den fukt floderna Tisza och Bodrog ger upphov till skapar mycket gynnsamma förutsättningar för att druvorna ska angripas av ädelröta (aszú). Druvsorterna som används är den fruktsyrarika furmint, hárslevelü och muscat blanc à petits grains, lokalt kallad muscat lunel eller muskotályos. Sedan 1994 är även oremus, en korsning mellan bouvier och furmint, tillåten. Systembolaget.

Man tager vad man haver sa Cajsa Varg.

Anna Christina Warg, mera känd som Cajsa Warg, bodde under 1700-talet på Löfsta Gods i Upplands Väsby. Hon var författarinna och husföreståndarinna. Uttrycket "man tager vad man haver" är en myt som uppkommit i en skämtvers tillägnad Christina Warg.


Lycka till med baket!

TYRA

1 comment:

Tira said...

Mmmm those photos look scrumptious-in any language!