Weekend at Åkerby, the summerhouse.
I had a wonderful weekend in Åkerby. The tulips were in full bloom and I harvest the first Rhubarbs for the year. In the "summerhouse" there isn´t much to do, that is the point with it. You go there, just to have a peaceful and quiet weekend. The profound silence is rare to find these days but in Åkerby you have it. We use say that when you go there it takes at least 24 hours to adjust to Åkerby-pace. Sometimes it´s hard work to do nothing! But it´s good for you.
.....
Åkerby Åkerby är en gammal brukort i Norra Uppland c:a 15 min från huvudstaden.
This is where I handle the seedlings. It´s an old Baking table/tray, it came with the house when I bought it, very useful. Here you can see my first Rhubarb harvest! Perfect for a Rhubarb pie.
My pretty Tulips, do not know the name unfortunately. They come each year and have been doing that for 10-15 years. I think it´s an old variety.
Rabarberpaj är ju sagolikt gott tycker jag, speciellt på våren då rabarben är som sprädast.
Rabarberpaj
125 gram smör
3 dl vetemjöl gärna fin dinkel
1-2 dl socker
1 msk potatismjöl
skivade rabarber
Blanda vetemjöl och socker (hälften) i en bunke. Dela smöret i tärningar och finfördela det med fingrarna så att det blir en grynig massa. Smöra en ugnssäker form. Lägg i skivad rabarber och socker . Strö även över potatismjöl för att pajen inte ska bli för vattnig. Smula sedan mjölblandningen över rabarbern och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter. 200-225 grader
3 dl vetemjöl gärna fin dinkel
1-2 dl socker
1 msk potatismjöl
skivade rabarber
Blanda vetemjöl och socker (hälften) i en bunke. Dela smöret i tärningar och finfördela det med fingrarna så att det blir en grynig massa. Smöra en ugnssäker form. Lägg i skivad rabarber och socker . Strö även över potatismjöl för att pajen inte ska bli för vattnig. Smula sedan mjölblandningen över rabarbern och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter. 200-225 grader
Här har vi helgens "tunga litteratur". Odla tomater är nyköpt, den var riktigt bra. Tummen ner för Grönsakslandet och sedan har vi en av favoriterna Jordens Täppor av Lena Israelsson. Den har jag läst många gånger. Den tar dej med till köksträdgårdar runt hela världen. Jätte spännande läsning.
På vägen hem stannade jag till på IKEA för att se om jag kunde hitta någon kul och det gjorde jag...tänka sig. Det blev ett par bedårande små kuddar hihi. Se hur de ser ut i växthuset
Skriv en rad, don´t be a stranger - be a gardenfriend!
TYRA
10 comments:
MMmm, rhubarb! I like it a lot. I have a special rhubarb forcing pot so that I can harvest the rhubarb a whole month earlier.
O yes, the summerhouse, a very scandinavian thing.;-)
garden greetings from the Netherlands!
I know Yolanda! I´m so envious! I have been looking for a forcing pot for years! :-( I think I first saw one on this wonderful garden programme The Victorian Garden...wow long time ago.
And of course I´ve noticed it in your wonderful garden. Do they takes the same?
Beautiful pics with the dark background. Snyggt jobbat!
Jag älskar rabarberpaj och kräm
när kan jag komma och hämta lite trimörer.Eller varför inte äta
lite den 15:e på din bemärkelsedag.
Fina bilder också.
Din kära lillebror.
Underbara bilder. Tulpanen heter nog Apeldoorn, kommer snällt år efter år. Bra böcker, själv har jag tröttnat lite för sniglarnas skull, tomater har jag ju (i Jordens Täppor hade Lena köpt min bild på rysk trädgård, layoutaren valde den som står i boken, fast min var bättre :)
Första Rabarberpajen smakar verkligen vår. Har fått tag på ett recept på Rabarbersaft med vaniljsmak så när magen är mätt på paj så blir det saft av resten av Rabarberna. En planta skall jag ha kvar för jag vill gärna ha en Rabarberblomma i år - de är så pampiga!
Tack Hannela för Apeldoorn. Synd att du har snigelproblem men det är ju viktigt att man är på "hugget" nu, innan de Ynglar av sig.
Nica, kul att du gillar bilderna , försöker ju på mej en "Koinberg".
Lotta,jag älskar också blommorna hos rabarben. Likaså med kronärtskockan dom spar jag också.
Your old fashioned tulips are lovely and your rhubarb looks very good as well. I love the photo of your greenhouse. What a lovely blog you have.
Regards,
Dawn
Lovely! I wish I had rhubarb - I planted some last year, but no sign of it at all. Maybe next year? Or maybe I need to get better plants, these were from a store. I'll raid my mother-in-laws garden, but not until later in the season.
Dawn welcome to Tyras Garden, glad you liked it and for sharing yuor thoughts.
You know you can visit "the Greenhouse in Tyras Garden", my blog with greenhouse gardening.
Anne, rhubarb sure is a given thing in a swedish garden especially for a cook.:-)
Post a Comment